Ήρθε η ώρα που οι ελιές φουσκώνουν κι εμείς περιμένουμε το πολυπόθητο ‘χρυσό υγρό‘ κατά τον Όμηρο. Πότε όμως είναι ο καλύτερος χρόνος για τη συγκομιδή της ελιάς για να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή; Πότε θα πάρετε το ‘νοστιμότερο’ ελαιόλαδο;

Πότε είναι ο καταλληλότερος χρόνος για τη συγκομιδή των ελιών σας;
Ο σωστός χρόνος για τη συγκομιδή της ελιάς είναι όταν οι καρποί έχουν οριμάσει. Αν θέλουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα, συγκομίζουμε όταν οι καρποί δεν είναι πια πράσινοι, αλλά έχουν μαυρίσει, καθώς τότε έχουμε τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι. Παρόλα αυτά, η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ειδικότερα, οι κλιματικοί παράγοντες, νερό, θρέψη, λίπανση και εχθροί επηρεάζουν την παραγωγή. Αν επιδιώκετε την καλύτερη ποιότητα, τότε θα πρέπει να συγκομίσετε νωρίτερα, περίπου 15-20 μέρες από την πλήρη ωρίμανση. Δεχόμενοι βέβαια πως η ποσότητα του ελαιολάδου θα είναι μικρότερη. Αδιαμφησβήτητα, το πιο αρωματικό ελαιόλαδο παράγεται όταν οι περισσότεροι καρποί είναι πράσινοι.
Πώς θα έχω ικανοποιητική παραγωγή;
Η συγκομιδή εξασθενεί το ελαιόδενρο, καθώς αφαιρούνται θρεπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δένδρου. Εφαρμόστε ένα ολοκληρωμένο προγράμμα θρέψης, σε συνεργασία με το γεωπόνο σας, για την αύξηση της παραγωγής. Συνεπώς, η βασική λίπανση, αλλά και οι διαφυλλικές εφαρμογές στους σωστούς χρόνους είναι απαραίτητες. Επιπλέον, η συγκομιδή και το κλάδεμα με τα κατάλληλα μηχανήματα μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού των δένδρων.
Μυστική Συμβουλή!
Η στοχευμένη εφαρμογή διαφυλλικών λιπάνσεων θα σας δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα! Αρκεί να παρακολουθείτε την πορεία της καλλιέργειας σας και να ακολουθήσετε τη συμβουλή των γεωπόνων για τον ακριβή χρόνο του διαφυλλικού ψεκασμού. Δοκιμάστε το και θα τρίβετε τα μάτια σας!
Τρεις Μύθοι για το ελαιόλαδο
Μύθος 1: Το ελαιόλαδο δε χαλάει
Η σωστή συντήρηση του ελαιολάδου είναι πολύ βασικός παράγοντας για τη διατήρησή του. Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν πολύ ευαίσθητο στην οξείδωση, όταν αυτή προέρχεται από την επαφή του με τον αέρα (οξυγόνο και φως). Συντήρησέ το σωστά επιλέγοντας τα κατάλληλα ανοξείδωτα δοχεία ειδικά για ελαιόλαδο. Για τη μεταφορά του επέλεξε τενεκέδες κατάλληλους για τρόφιμα. Αποθήκευσε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Μύθος 2: Δε μαγειρεύουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Φυσικά μαγειρεύουμε και τηγανίζουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο! Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί την ανώτατη ποιότητα ελαιολάδου, έχει έντονο άρωμα, και είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Σε αντίθεση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, είναι πολύ ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες, διασπώνται και επιτρέπουν τη δημιουργία βλαβερών για την υγεία ουσιών και υποπροϊόντων, ήδη από το πρώτο τηγάνισμα.
Μύθος 3: Η πικρή γεύση είναι ελάττωμα.
Λάθος! Η πικρή ή πικάντικη γεύση του ελαιολάδου είναι ένδειξη ανώτερης ποιότητας! Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ειναι το πικάντικο, το φρουτώδες και το πικρό. Αυτά χαρακτηρίζουν την ποιότητά του και προέρχονται από την ύπαρξη φαινολικών, αντιοξειδωτικών συσταστικών.
Αρχαία Ελλάδα και Ελιά
Η Ελαϊδα, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ημίθεα και η θεά του ελαιολάδου. Ήταν αγαπημένη εγγονή του Διονύσου, ο οποίος της χάρισε τη δύναμη να μετατρέπει κατά βούληση το νερό σε κρασί και οποιοδήποτε άλλο υγρό σε ελαιόλαδο. Η ελληνική παράδοση αναφέρει πως η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στην Ακρόπολη και ήταν το δώρο της θεάς Αθηνάς στους κατοίκους της πόλης των Αθηνών.
Το ελαιόλαδο στην αρχαιότητα δεν ήταν απλά μία τροφή. Αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, ήταν θαυμαστό και χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο. Οι αρχαίοι έλληνες αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών. Ήταν επίσης έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας, καθώς έχει βρεθεί ότι οι αρχαίοι έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και μαρτύρων.
Χρήσεις ελαιολάδου στην Αρχαία Ελλάδα:
- βασικό συστατικό της διατροφή τους
- έπαθλο (αθλητικοί αγώνες)
- θεραπεία (60 διαφορετικές χρήσεις στον Ιπποκράτειο κώδικα ιατρικής)
- καλλυντικό και άρωμα
- νόμισμα
- θέρμανση και φωτισμό
Δείτε άλλα άρθρα στο Blog μας


