τα Νέα μας

                                                           

    ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ  '' Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ''

Η Παιανία είναι τώρα πολιτιστικά ακόμη πλουσιότερη καθώς εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στο λαό της πόλης το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μουσείο
 " Η Γέννηση του Χριστού"

            

 

 

Ενημερωτική έκδοση  για τη δημιουργία  του Εκκλησιαστικού Μουσείου, γραμμένη  σε τέσσερις γλώσσες από τον Ευάγγελο Ανδρέου, Λογοτέχνη, Πρόεδρο  Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (Euarce)  


Κειμήλια της Χριστουγέννησης, ο Επιτάφιος Αήρ, ξυλόγλυπτο κόσμημα του αετώματος του τέμπλου και το περιρραντήριο

 

Τα  εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου '' Η Γέννηση του Χριστού '' , το οποίο  βρίσκεται στην Παιανία Αττικής,  έγιναν στις  26.12.2007Φωτ.:Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος πλαισιωμένος από τον Αιδεσιμολογιότατο πατήρ Ευάγγελο και το μέλος της επιτροπής ίδρυσης Σωτήρη Νικολογιάννη

            

 

 

 

 

Φωτ.:Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
τελεί τον  Αγιασμό του εκκλησιαστικού
μουσείου '' Η Γέννηση του Χριστού ''
26/12/2008

Ο αγιασμός των εγκαινίων τελέσθηκε από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργίου Βλάχου, του Νομάρχη ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή, του Δημάρχου Παιανίας κ. Δημήτρη Δάβαρη, Βουλευτών, του Διοικητού του Αστυνομικού τμήματος Παιανίας κ. Δημήτρουλα, της προέδρου του Νομαρχιακού συμβουλίου Αν. Αττικής κας. Μαρίας Κατσιμήχα, των Αντινομαρχών, των Νομαρχιακών συμβούλων, των Δημοτικών συμβούλων, Εκπροσώπων τοπικών φορέων και οργανώσεων & πλήθους κόσμου. 
                                                                                                                   26/12/2007
               Χαιρετισμός του μέλους της επιτροπής ίδρυσης Σ.Ν. στα εγκαίνια του μουσείου .

Σεβασμιότατε,                                                                                       
Αιδεσιμολογιότατοι,                            
Αξιότιμε κ. Υπουργέ                                                 
Αξιότιμε κ. Νομάρχη,
Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αξιότιμοι κ. Βουλευτές
Αξιότιμε διοικητή του Αστ. Τμήματος
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου
Αξιότιμοι κ. Αντινομάρχες,
κ. Νομαρχιακοί Σύμβουλοι
κ. Αντιδήμαρχοι
κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων και των οργανώσεων Παιανίας
Φίλες και φίλοι
 

    Πάνδημα Χριστούγεννα σήμερα και έπεσε σε μένα ο κλήρος, ως εκπροσώπου της Επιτροπής Ίδρυσης του Ιστορικού Εκκλησιαστικού Μουσείου Παιανίας «Η Γέννηση του Χριστού» να πω δύο λόγια σ’ αυτήν εδώ την ιδιαίτερα εορταστική ώρα, που τη λαμπρύνει ο εγκαινιασμός της κιβωτού των καθαγιασμένων ιστορικών ενθυμημάτων της «Χριστουγέννησης».
    Η συγκρότηση ενός εκκλησιαστικού μουσείου, στους καιρούς που διανύουμε, δεν αποτελεί μια συνηθισμένη εκδήλωση. Διότι η ανάγκη καταφυγής στα έργα του παρελθόντος έχει ήδη αρχίσει να χαλαρώνει επικίνδυνα. Η σύγχρονη λογοκρατία επιβάλλει πλέον ρυθμούς που μάχονται την ιστορία και κυρίως την παράδοση σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ό,τι έρχεται να αναδείξει νοήματα και πράγματα της προγονικής κληροδοσίας είναι κάτι το όντως ιδιαίτερο και εξαιρετικό. Ένα τέτοιο ιδιαίτερο και εξαιρετικό γεγονός είναι σήμερα εδώ καμωμένο με πηγαίο αίσθημα εκκλησιαστικής αγάπης και ανυπόκριτης φιλοδημίας.
    Είναι ένα μικρό μουσείο. Και είναι ένα πρώτο βήμα. Ένα πρώτο βήμα για να αναδείξουμε την ποιότητα του παρελθόντος που μας εγέννησε. Ολόκληρο το τέμπλο της παλαιάς Χριστουγέννησης, οι εικόνες, τα ιερά σκεύη, τα λειτουργικά βιβλία, τα φωτογραφικά στοιχεία του ενοριακού κοινωνικού βίου δεν συνιστούν απλά εικαστικά θεάματα. Δεν αποτελούν κοινώς «μουσειακό υλικό». Είναι τα ίδια ζωντανές φύσεις πραγμάτων, που έχουν φωνή και γλώσσα. Είναι οι καλύτεροι και οι γλαφυρότεροι αφηγητές της ιστορίας του τόπου μας. Ένας σταυρός, ένα μανουάλι, ένα αναλόγιο, μια ιερατική φορεσιά είναι πράγματα δεμένα με τους σταθμούς της ίδιας της ζωής μας. Με τη γέννηση, με τη βάφτιση, με την εκδημία, με τον εθνικό αγώνα, με την άσκηση στην ευπρέπεια και στον πολιτισμό, με την πανήγυρη, με τη χαρά, με τη παρηγοριά… Είναι τα γενναία μαρτυρικά της μνήμης που δεν γερνάει ενόσω υπάρχει ο αιώνιος άνθρωπος. Είναι τα θερμά φυλαχτά των οικείων βιωμάτων, που έρχονται από το παρελθόν για να μας πουν: «σε μάς κρύβεται το μέλλον».
     Με αυτές τις σκέψεις πήραμε την πρωτοβουλία πέντε-έξι φίλοι για να ασχοληθούμε με την ίδρυση του Μουσείου. Ήταν μια περιπέτεια κοπιαστική αλλά ευχάριστη. Μαζί μας είχαμε πάντοτε τον ακάματο εργάτη του Χριστού, τον πατέρα Ευάγγελο Κροντήρη και όλο το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
     Ενημερώσαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη πρώην Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Αγαθόνικο,
  • επισκεφθήκαμε και ενημερώσαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο,
 • επισκεφθήκαμε και ενημερώσαμε τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο,
 • ασκήσαμε όλες τις υπηρεσιακές διατυπώσεις προς τον Δήμο Παιανίας για την παραχώρηση του κτιρίου,
 * συστήσαμε τιμητική εκ προσωπικοτήτων επιτροπή,
 * λειτουργήσαμε πρόγραμμα επικοινωνίας μέσω του ημερήσιου και περιοδικού τύπου και διοργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις που γνώρισαν ευρεία κοινωνική απήχηση. Ακόμα,
 * καταρτήσαμε πολυσέλιδη διεξοδική μελέτη οργάνωσης του Μουσείου καθώς και λεπτομερή μελέτη συντήρησης όλων των εκθεμάτων, από εξειδικευμένο συντηρητή.
   Σήμερα το Μουσείο αποτελεί επίσημο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα και οφείλει τη σύστασή του αυτή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, ο οποίος το έθεσε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου με τρόπο απολύτως αποτελεσματικό. Χάρη στον ίδιο το Μητροπολίτη επιτεύχθηκε και η επιστροφή του κομψοτεχνικού ξυλόγλυπτου συμπλέγματος, του σταυρού του τέμπλου με τους δράκοντες και το κεντρικό αέτωμα.
   Ο λόγος όμως ο δικός μου πρέπει κάπου εδώ να υποχωρήσει. Πολλά περισσότερα θα σας πει το ίδιο το περιεχόμενο του Μουσείου. Σας παρακαλώ Σεβασμιότατε να δεχθείτε την έκφραση των ευχαριστιών των Μελών της Επιτροπής και εμού προσωπικώς και το ειλικρινές αίτημα να έχουμε τις ευχές και την ευλογία σας.- Χρόνια Πολλά.

Η  Επιτροπή  Ίδρυσης  του μουσείου  απαρτιζόταν  από  τα κάτωθι μέλη :

1. ΑΝΔΡΕΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Πρόεδρος  Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (Euarce), Ποιητής, Λογοτέχνης, Κριτικός Τέχνης

2. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Λογοτέχνης της  Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας

3. ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΩΤΗΡΗΣ
Γεωπόνος Α.Γ.Σ.Α.- M.Sc., Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Παιανίας

4. ΠΗΛΙΟΥΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ιδρυτής  Λαογραφικού Μουσείου

5. ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
τ. Πρόεδρος Επιμορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου '' Η Παλαιοπαναγιά ''

6. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ  ΑΜΑΛΙΑ
Απόφοιτη Σχολής Καλών Τεχνών, Καταξιωμένη εικαστική δημιουργός, με διεθνή ακαδημαϊκά εύσημα, αλλά και έγκριτη λειτουργός της  εκδοτικής  δημοσιογραφίας

                              
     

   Έργο ηπειρώτη γλύπτη  του 19ου αιώνα
 

Το εξαιρετικά καλοσυντηρημένο, κομψοτεχνικό ξυλόγλυπτο σύμπλεγμα του Σταυρού του τέμπλου, με τους δράκοντες και το κεντρικό αέτωμα.
 

Επεστράφη από την αρχιεπισκοπή χάρη στις συντονισμένες ενέργειες του σεβασμιότατου μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

                                        Αξίζει  να  το  επισκεφθείτε...!
   


 

                                                Επιστροφή


Ιωάννου Μεταξά 4, 19002 Παιανία, Τηλ.210 6642060

Design by